Druhy a typy pole dance: čo všetko a nakoľko odborne sa na tyči dá robiť

V tomto článku vysvetlíme, aké druhy a typy pole dance existujú. V čom sú rozdiely čo sa techniky štúdia a tréningu týka. A v čom sú v rôznych druhoch pole dance rozdiely z pohľadu súťažných disciplín.

Druhy a typy pole dance podľa prevedenia a náročnosti

Pole dance

Kurzy základného pole dance učia kroky, chôdzu a otočky okolo tyče, tzv. spiny – inými slovami pohyb pri tyči. Postupne sa cvičenci dostávajú na tyč samotnú a trénujú sa cviky a triky ako sed-ľah na tyči, tzv. inverty (v podstate prevrátenie dole hlavou) a ďalšie mierne akrobatické cviky.

Základný invert

Pole dance je základom, odrazovým mostíkom k zložitejším a fyzicky aj akrobaticky náročnejším štýlom tanca na tyči. Cvičia ho začiatočníci, venujú sa mu aj deti, no a často sa ho do svojich „exotických“ tancov snažia aplikovať striptízové a podobné tanečnice.

Pole dance fitness (pole fitness)

Kurzy fitnes typu sa zameriavajú hlavne na rapídne posilnenie svalstva potrebného následne na vykonávanie náročnejších pole dance prvkov na tyči. Prevažujú pri ňom prvky statické, pri ktorých cvičenec precíti, ako správne zapojiť a spevniť telo a svalstvo. Samozrejme, aj pri pole dance fitness sa stretávame s rôznymi spinmi a otočkami.

Butterfly
Ayesha

Pole dance art

Medzi druhy a typy pole dance patrí aj štýl „umenie“. Ide o štýl asi najvoľnejší, s najväčším priestorom na kreativitu. Dáva možnosti práce a hrania sa s choreografiou, umožňuje predvedenie príbehu a aj vďaka tomu sa pri ňom kladie (väčší) dôraz na tematický kostým a imidž tanečníka. Pole dance art je obľúbeným druhom tohto športu u divákov aj u súťažiacich.

Pole dance light

„Odľahčená“ verzia pole dance, ktorá kladie väčší dôraz na tanečnosť tohto športu než na telesnú silu. Verzia vhodná pre ľudí s plnšou postavou, starších alebo pre ľudí, ktorí majú z hľadiska výkonu a kondície obavy, že by hodinu štandardného pole dance nezvládli.

Pole dance sport (pole sport)
Nelíši sa zvlášť výrazne od štandardného pole dance.
Prevádza sa však na vysokej úrovni a spadajú podeň tie najnáročnejšie akrobatické a výkonnostné kreácie. Spravidla iba cvičenci pole sport sa zúčastňujú súťaží, šampionátov a majstrovstiev. Zostavy pre pole dance sport často kreujú odborní choreografi.
Para pole je poslednou aktuálne existujúcou verziou

tanca na tyči. Pole dance pre hendikepovaných sa delí na dve základné kategórie: pre cvičencov, ktorí dokážu chodiť a pre vozičkárov. Ďalšie delenie je potom postavené na tom, či a nakoľko cvičencovi nejaká končatina chýba.

Pole Double / Pole dance vo dvojici

Verzie pole dance podľa súťažných kategórií

Úplne najzákladnejším delením súťaží pole dance je delenie na „solo“ a „double“ – jednotlivec alebo dvojica/pár. Dvojice sa ďalej delia na pohlavie rovnaké a rozdielne. V princípe existujú tri základné stupne pole dance:

  • Amateur
  • Professional
  • Elite

Prekladať či vysvetľovať ich pomenovania je určite úplne zbytočné. Jednotlivé stupne sa ďalej triedia už len podľa veku aktérov súťaží. Toto triedenie sa v jednotlivých štátoch alebo u jednotlivých usporiadateľov súťaží môže máličko líšiť.

Autor textu Andy Sebastian Morávek

O autorovi: https://andymoravek.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *